Kunstnagels vanaf 16 jaar, waarom da?

Gepubliceerd op 7 maart 2025 om 14:00

Kunstnagels en jongeren: een match made in de puberteit?

Er wordt heel wat over gediscussieerd: vanaf welke leeftijd is het nu eigenlijk oké om gellak, gel, verlengingen, acryl en al die andere nagelproducten aan te brengen?

Het korte antwoord: liever niet te vroeg. Het lange antwoord? Lees vooral verder.

Hormonale rollercoaster

We weten allemaal dat pubers door een hormonale achtbaan gaan. Baard in de keel, plotselinge rondingen, stemmingswisselingen die je van een zonnetje naar een donderwolk katapulteren… En dan zwijgen we nog over die glanzende, puberale T-zone (aka ‘vette huid deluxe’).

Maar wist je dat niet alleen de huid vetter wordt? Ook het haar én – jawel – de nagels. En die vette nagelplaat is rampzalig voor de hechting van kunstnagels. Het resultaat? Je dure set gellak kan binnen enkele dagen alweer richting afvoerputje verdwijnen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, ontstaat er bij loskomende kunstnagels een luchtlaagje tussen de natuurlijke nagel en het product. Voeg daar een flinke dosis vocht aan toe (hallo, douchegewoontes!) en je hebt het ideale broednest voor bacteriën en schimmels. Resultaat? Een nagel die mogelijk zó loskomt dat ie als boon in een driekoningentaart kan dienen.

Het ‘ik-doe-het-wel-zelf’-gevaar

Tieners en zelf dingen proberen – een gouden duo. Maar bij kunstnagels kan dat serieus fout lopen. Zelf vijlen (en doorschieten), kunstnagels eraf trekken, of met agressieve producten beginnen knoeien: voor je het weet, heb je nagels zo dun als papier, en blijft er niks meer over om gellak op te zetten.

Mini-nagels, maxi-problemen

Bij jongeren onder de 16 zijn de nagels vaak nog klein. Dat lijkt misschien schattig, maar het betekent ook dat het risico groter is dat het product in de nagelwallen of op de huid terechtkomt. Dit kan allergische reacties veroorzaken, en niet zomaar een tijdelijke jeukbui, wel een levenslange overgevoeligheid voor acrylaten.

En waar zitten acrylaten zoal in? Niet alleen in nagelproducten, maar ook in medische implantaten zoals tand- en heupprotheses. Dus als je later een nieuwe heup nodig hebt, wil je toch niet dat uw tienerexperiment met kunstnagels dat in de weg staat?

Groei nog maar

Zijn je nagels wél groot genoeg? Dan zijn ze sowieso nog in volle ontwikkeling. Kunstnagels zijn relatief zwaar en hard, terwijl jonge nagels nog buigzaam en zacht zijn. Dit betekent dat de natuurlijke nagel moeite kan hebben om het kunstproduct te dragen, wat kan leiden tot trauma’s. Witte vlekjes op jouw nagels? Dat is geen calciumtekort, maar een teken dat uw nagels afgezien hebben.

Verzekeringstechnisch een no-go

Wettelijk gezien is er geen harde minimumleeftijd voor kunstnagels, maar veel verzekeringen vergoeden geen schade als er geen rekening wordt gehouden met leeftijdsrichtlijnen. Hoewel ik je dus graag mooie nagels zou geven, mijn verzekeraar laat het koud.

Dus moet je nu bang zijn voor kunstnagels?

Absoluut niet! Maar wacht liever tot je nagels er klaar voor zijn. Begin niet te vroeg, laat het doen door een professional, en laat die DIY-kitjes voor wat ze zijn. Je toekomstige zelf (en je natuurlijke nagels) zullen je dankbaar zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.